Natuurlijk begraven in Heerde

Als Groene, progressieve, duurzame partij achten ons groen en met name het Gelders Natuur Netwerk zeer belangrijk. De bossen zijn ons te leen gegeven van volgende generaties en wij dienen daar zorgvuldig mee om te gaan. We zien dat er elke keer een stukje van afgesnoept dreigt te worden. Onze natuur is kwetsbaar en van groot belang voor onze Heerder gemeenschap en toekomstige generaties.  

 

De beeldvorming naar buiten toe als groene, duurzame Cittaslow-gemeente is belangrijk. Van heinde en verre komen mensen hier onthaasten, sporten en recreëren. Laten wij ze dan ook vooral die gelegenheid blijven bieden. Duurzame recreatie met respect voor omgeving. Met name het verder ontwikkelen van kleinschalige recreatie willen we hoog in het vaandel. Wij zijn fans van meer reuring op het Apeldoornskanaal, uitbreiding van fietsroutes, het uitbreiden van hotelvoorzieningen en het aan de man brengen van onze hoogwatergeul. 

 

In dit perspectief vinden we wel, dat onze gemeente niet zomaar nieuwe ondernemingen in het Gelders Natuur Netwerk toe moet laten. Met name de grote geplande natuurbegraafplaatsen baren ons zorgen. Het onderzoek over vervuiling van de bodem door menselijke resten en de effecten daar van op natuurgebieden, wat nu gaande is bij de provincie is niet diepgaand, en de vraag is of daar op korte termijn een advies uit gaat komen. Wij zullen als gemeente zelf een visie moeten ontwikkelen of wij deze enorme stukken bos  c.q. natuur, om willen laten zetten naar begraafplaatsen met alle negatieve gevolgen van dien voor flora, fauna en inwoners.  Niet in de laatste plaats vanwege het definitieve karakter van het toestaan van dergelijke commerciële initiatieven.  Duurzaam en ecologisch begraven kan ook op de bestaande begraafplaats in de buurt, door rekening te houden met materialen en ook daar mag zonder kist en steen begraven worden en dan wordt er geen natuurgebied opgeofferd.

Ook de vervoersbewegingen, die ontstaan als mensen van ver buiten Heerde hier begraven zouden worden, zijn zeker niet duurzaam te noemen. Bovendien ziet het er tot nog toe niet naar uit dat het de Heerder gemeenschap iets gaat brengen.

 

Natuurlijk begraven, in een compacte vorm, onder toezicht van de gemeente, kan tekorten van nu en in de toekomst opvangen. Op deze manier is de nazorg voor de graven gegarandeerd en hoeft er geen bestemmingsplan gewijzigd te worden. Op Engelsmanskamp is nog genoeg ruimte om een hiervoor gelegenheid te bieden.

 

Kortom, we willen levende toeristen, niet de dode.